Kapat
Reklam Alanı
Uzay Bilimi 813 0

Uzay İstasyonu Nedir? Nasıl Gelişmiştir?

Uzay istasyonu, uzay boşluğuna yerleştirilen ve insanlar tarafından yapılıp, astronotların konaklaması ve çalışmalarını gerçekleştirmeleri için tasarlanan platformlardır. Belli bir yörüngeye göre hareket eden uzay istasyonları, hareket etmek için büyük roketlere sahip değildir. Uzay üssü olarak kullanılan ve içerisinde uzaya yönelik çalışmaların gerçekleştiği uzay istasyonları yapay uydulardır. Uzayda aylar ya da yıllarca kalmak için tasarlanmışlardır. Uzaya gönderilen uzay istasyonlarının hepsi alçak dünya yörüngesine yerleştirilmiştir. Uzay istasyonları uzayda gerçekleştirilen çalışmalar için bilimsel deneyler gerçekleştirilebilecek alanlar da sağlamaktadır. 

Uzay İstasyonlarının Tarihi Gelişimi:

Uzay istasyonları, uygun zaman dilimlerinde gökyüzünde gözlemlenebilmektedir. İlk uzay istasyonu ABD ve SSCB arasında gerçekleşen yarış döneminde SSSB tarafından Yörüngeye yerleştirilen Salyut 1 uzay istasyonudur. Bu istasyon 19 Nisan 1971 tarihinde fırlatılmıştır.  Uzay yarışının bir diğer aktörü olan ABD ise 1970’li yıllarda Skylab istasyon ile bu uzay yarışına dahil olmuştur. 1998 yılında başlayan Uluslararası Uzay İstasyonu Projesi (ISS) en büyük uluslararası istasyon projesi olması açısından önemlidir. Pek çok ülkenin ortak çalışması, iş birliğinin bir sonucudur. Ana bölümleri 1998- 2011 yılları arasında tamamlanmıştır. 2 Kasım 2000 yılından günümüze içerisinde görevliler bulundurarak varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Uzayda en uzun kalan istasyon olma rekoru 437, 7 gün ile Mir Uzay İstasyonu ile Valeri Polyakov`a aittir.

Sizler için hazırlamış olduğumuz Astronomide Hangi Gözlem Araçları Kullanılır? adlı makalemiz de ilginizi çekebilir.

Ufuk Parlayan {Ufuk Parlayan}

2001 Yalova doğumluyum. Yalova Şehit Sercan Yazar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bilişim teknolojileri mezunuyum. Projelerimi kurmuş olduğum bu siteden paylaşıp siz okuyucularıma sunacağım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.