Uzay hala gizemini koruyan ve tam olarak çözümlenemediği ve keşfedilemediği için yoğun olarak çalışmalar yapılmaya devam eden bir bilmecedir. Geçmişten günümüze uzay ve gökyüzü ile ilgili pek çok keşif yapılmıştır. Yapılan bu keşiflerden biri de kara delik olarak adlandırılan yapılardır.
Kara Delik
Kara delik, büyük bir kütleye ve çok güçlü çekim gücüne sahip olan kozmik yapılardır. Kara deliğin çekim alanı her türlü maddesel oluşum ve ışınımın kendisine çekecek ve kaçmasına izin vermeyecek kadar güçlüdür. İçerisinde zamanın yavaş aktığı ya da hiç akmadığı düşünülmektedir. Işık yaymadıkları için kara delik olarak nitelendirilen bu kozmik yapılar, dünyaca ünlü Albert Einstein’ın Görelilik Teorisi diğer bir adı ile İzafiyet Teorisi ile tanımlanmıştır. Sıfır hacimli ve üç boyutlu olmadığı düşünülen, doğrudan gözlemlenememektedir. Astrofizik cisimlerdir.
Kara Delikler Boyutlarına Göre Nasıl Sınıflandırılmaktadır?
Yıldızsal kara delikler, dev kara delikler, orta kara delikler ve ilksel kara delikler olmak boyutlarına göre 4 şekilde sınıflandırılmaktadır.
Yıldızsal kara delikler: Birkaç güneş kütlesi kadar büyük bir kütleye sahip olan yıldızsal kara delikler, büyük bir yıldız kalıntısından meydan gelmektedir.
Dev kara delikler: birkaç milyar ile birkaç milyon güneş kütlesi aralığında değişiklik gösteren bir kütleye sahiplerdir ve galaksilerin merkezlerinde bulunmaktadır.
Orta kara delikler: Kütleleri 100 güneş kütlesi ile 10.000 güneş kütlesi arasında değişen orta kara delikler yakın zamanda keşfedilmiştir.
İlksel kara delikler: Kuantum ya da mikro kara delik olarak da adlandırılan ilksel kara delikler çok küçük boyutlu kara deliklerdir.
Sizler için hazırlamış olduğumuz Gökada Nedir? Gökada Çeşitleri Nelerdir? adlı konumuzu da inceleyebilirsiniz.