NFC teknolojisi, birbirine yakın ortamdaki elektronik aletlerin kablo olmadan iletişime geçmesini sağlayan bir çeşit sistemdir. Son zamanlarda üretilen telefonların hemen hemen hepsinde bulunan NFC teknolojisi, temas olmadan ödeme işlemlerinde ve aygıtlar arasında gerçekleştirilecek veri aktarmalarında kullanılmaktadır.
NFC Nedir?
NFC teknolojisi nedir sorusuna cevap vermeden önce bu yeni özelliğin adına yakından incelemek gerekir. NFC anlamı, ise “Yakın Mesafe İletişimi” sözcüğünün kısaltmasından meydana gelir ve manasından da anlayacağınız üzere birbirine yakın olan teknolojik aygıtların iletişime geçeceği kablo yardımı olmadan iletişimlerini tanımlar.
Aslında NFC, eski nesil telefonlarda da vardı. 2002 senesinde Sony ve Philips tarafından üretilen NFC, yakın zamanlarda Apple tarafından gündeme gelmiş bir özelliktir. NFC iPhone telefonlarda yer almaya başladığı için son zamanın en önemli yakın mesafe iletişim metotları arasında kabul edilmektedir. Diğer telefon markalarında da bulunan NFC Samsung imzalı yeni akıllı telefonlarında da bulunur.
NFC özellikli telefonlar, birbirleriyle herhangi bir aşama gerektirmeksizin iletişime geçebilirler. Akıllı telefonlarının batarya ömrüne de zararı olmayan teknoloji, sadece bir, iki saniye içinde iletişim kurabilmesi sayesinde işlemlerinizi pratik hale getirmiş olacaksınız . Düşük boyutlu dosya aktarmaları için son derece uygun olan NFC, hem iletişim süresini kısa tutarak hem de aktarımı hızlıca gerçekleştirerek size zaman kazandırır.
NFC Nasıl Çalışıyor?
Özelliğin işlem görebilmesi için NFC teknolojisi iki aygıtta da bulunması gerekir. Özellik, teknoloji üreticileri tarafından tasarım aşamasına eklenir ve bu nedenle de sadece belirli telefon markalarında yer alır. NFC, telefonlara sonradan eklenebilen bir özellik olmaması nedeniyle NFC indir gibi işlemlerle olmaz. Cihazınızda uygulama özelliği bulunuyorsa cihazınızın menü kısmından açabilirsiniz.
NFC özelliğinde ki en mühim konu, cihaz donanımının yeterli olmasıdır. NFC desteği, telefon haricindeki teknoloji ürünlerde de işlev görmektedir. NFC destekli telefonlar, özelliği çalıştırmanızla birlikte iletişime hazır hâle gelmiş olur. Özellik üzerinden işlem yapabileceğiniz en hususi alan ise temassız ödeme yöntemidir. NFC aracılığıyla temassız ödeme oluşturmak için banka hesabınızı cihazınız tanımlamanız gerekir.
Bu yararlı teknolojinin temel işlevi, akıllı telefonunuzu birden fazla bilgisayara tanıtmaktır. Bu nedenle özellik aracılığıyla aktarılan veriler, çoğunlukla kimlik ve banka bilgileridir. Akıllı telefonunuza kayıtlı olan banka bilgileri, bu özellikle temassız işlem sırasında ödeme oluşturacağınız kurumun aygıtına iletilir. Bu amaçla herhangi bir şifre veya doğrulama seçeneği olmaksızın ödeme işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz.
NFC Türkiye’de Var mı?
Özellik, Türkiye’de henüz çok genel bir ödeme seçeneği değildir. Türkiye’deki temassız ödeme olduğunda çoğunlukla QR kod veya kredi kartı hesabındaki manyetik bölme tercih edilmektedir. Teknoloji meraklıları ve akıllı telefonuyla temassız ödeme onayı veren yeni nesil işletmeler ise NFC kullanımı desteğine sahiptir.
NFC, ödeme işlemi dışındaki veri aktarmalarında da faaliyet görmektedir. Bu avantajdan faydalanabilmek için özelliğe sahip bir akıllı telefonunuzun olması ve NFC telefon ayarlarınızın doğru biçimde uygulanması yeterlidir. Özellik nasıl kullanılır sorusuna cevap verirken değinilmeden geçmememiz gereken bir diğer konu ise SIM karttır. Bu özellikten faydalanabilmeni için SIM kartınızın özelliği NFC’ i desteklemesi gerekir.
NFC Hangi İşlemlerde Kullanılabilir?
NFC, temassız ödeme haricinde birçok işlemde de kullanılabilir. Bu özellik sayesinde akıllı telefonunuzla başka akıllı cep telefonlarına ve dijital aygıtlar veri transferi ve birçok önemli işlemi sadece birkaç saniye içerisinde işlem yaparak zaman kazanabilirsiniz. Peki temassız ödeme işlemleri haricinde özellik ne işe yarar?
NFC kullanarak akıllı telefonunuzdaki resim veya dosyaları iletişim kurduğunuz diğer akıllı cep telefonlarına veya akıllı aygıtlara iletebilir; aynı zamanda diğer aygıtlardaki dosyaları aynı özelliği kullanarak saniyeler içinde telefonunuza transfer etmiş olursunuz.
Özelliğin bağlantısını kullanarak karşınızdaki insanın akıllı telefonunu kontrol edebilir, başka cep telefonundaki uygulamaları açabilir ve bu uygulamalardaki bilgileri kendi telefonunuza transfer edebilirsiniz. Böylelikle ihtiyacınız olan bir uygulamayı telefonunuza indirmeden ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Farklı uygulama indirms dosyalarını da bu özellik sayesinde bir akıllı telefonundan başka bir akıllı telefonuna veya bir akıllı aygıttan diğerine transfer edebilir. Bu özellikle istediğiniz uygulamaya kısa zaman içerisinde ulaşabilirsiniz.
Bu teknoloji, dijital etiketleri komut vererek de size büyük bir kolaylık sağlar. Ufak birer çip olan dijital etiketleri cihazınıza okutarak etiketi taşıyan aygıttaki bilgiler arasından istediğiniz dosyayı akıllı telefonunuzun hafızasına transfer edebilirsiniz.
Başka bir cep telefonu kendi telefonunuza Google Play veya App Store üzerinden indirirken de bağlantı özelliğinden faydalanabilirsiniz. Uygulamayı gördüğünüz telefonla kablo olmadan bağlantı kurarak direkt uygulamanın mağazalardaki indirme linkine erişebilirsiniz.
NFC ve QR Kod Arasındaki Farklar Nelerdir?
NFC, ödeme işlemi olarak kullanılması nedeniyle çoğunlukla QR kod sistemiyle karıştırılır. Bu etkili özellik, bir bağlantı işlemi olması nedeniyle QR koddan son derece farklıdır ve iki özellik arasında son derece büyük farklar bulunmaktadır.
NFC, verileri bir mikroçip yardımıyla depo eder ve bu nedenle de dijital bir yapıya sahiptir. QR kod ise verileri bir resimde depo eder ve tek başına dijital bir kimlik taşıyamaz. QR kod, okutulan aygıtın dijital yapısı ile faaliyet görmektedir.
NFC etiketlerinin bilgi taşıyan mikroçipler olmaları nedeniyle üzerlerine çeşitli veriler bulunabilir ve tekrar kullanabilirsiniz. QR kod türleri ise belirli tasarımlardan oluşmaları nedeniyle tek bir kez yazılabilir ve üzerindeki bilgiler değiştirilemez.
Sizler için hazırlamış olduğumuz Bilgisayar Donuyor sorununun cevabını derledik.