Windows; Microsoft şirketi tarafından üretilen bir işletim sistemi türüdür. Bilgisayar donuyor, kilitleniyor sorunu da zaman zaman çoğu kullanıcının başına gelebiliyor. Windows kullanıcı ile bilgisayar arasında iletişim sağlayamaya yarayan işletim sisteminden biri olma özelliğini taşır. Bilgisayarın windows işletim sisteminin girmeden kitlenmesinin sebepleri birden fazla olabilir. İşte Bilgisayarın windows işletim sisteminin girmeden kitlenmesinin sebepleri.
Donma Sorunlarının Kaynakları
1- Ram Sorunları
Ram; önemli bilgilerin depolandığı ve lazım olduğunda kullanıcıya bu bilgilerin kolaylıkla sunulmasını sağlayan bir bilgisayar bileşenidir. Eğer ram bozulursa windows’un çökmesine neden olabilir. Bu çökme sonucunda da bilgisayar kendini kilitleyebilir.
2- Sabit Disk Sorunu
Veri depolama amacıyla kullanılan sabit disk; yaşadığı en ufak sorunda Windows’u kilitleyecektir. Bilgisayarın içerisinde bulunan bütün dosyaları değil de sadece birkaç dosyaları açarken sorun yaşıyorsanız muhtemel sorununuz sabit diskle ilgilidir. Eğer mekanik bir sabit diske sahipseniz sabit diskinizin bozulduğunu gelen yüksek seslerden anlayabilirsiniz. Bu durumda yapacağın ilk şey dosyalarınızı tamamen kaybetmeden önce yedekleme olacaktır. Bilgisayar donuyor sorununun bir farklı kaynağı sabit disk olabilir.
3- Isınma
Uzun süre çalışan bilgisayar ısınacaktır. Eğer fan ısıyı dağıtamazsa windows kendini koruma altına almak için işlem yapmanızı engeller yani donma yapar ya da bilgisayarınızı tamamen kapatır. Eğer bu sorunu bir laptopta yaşıyorsanız laptopunuzun hava çıkış delikleri kapatmadığınızdan emin olmalısınız.
4- Virüs
Virüs gibi yazılımlar bilgisayarınıza saldırarak Windows’u durma noktasına getirebilir. Bu tür sorunların önüne geçebilmek için Windows’un içerisinde bulunan güvenlik duvarını kullanmak ya da dışarıdan bir güvenlik servisi hizmeti almak çözüm olacaktır.
5- Kayıt Defteri
Kayıt defteri; Windows’un ve programların bilgilerini sakladığı uçsuz bucaksız bir veri tabanıdır. Bu veri tabanına kayıt yaparken bazen yanlış kayıtlar yapabilmektedir. Bu yanlış kayıtlar yüzünden windows, kayıt defteri ile eşleşemediğinden donma yapmaktadır. Eğer kayıt defterinizin hasar gördüğünü düşünüyorsanız sistem geri yükleme yapabilirsiniz. Ya da bilgisayarı tekrar başlatıp olup olmadığına bakabilirsiniz.
6- Güç
Bilgisayarınızın güç kaynağında yetersiz gelme gibi bir problem varsa Windows’un kitlendiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu sorunu test etmek için farklı bir odadaki prizi kullanarak bilgisayarı şarj etmeyi deneyebilirsiniz.
7- Yanlış Yüklenmiş Bir Sürücü
Windows cihazınızla uyumlu olmayan bir sürücü yüklerseniz bilgisayar bu sürücüyü yabancı olarak göreceğinden çalıştırmayı durduracaktır.
Sizler için hazırlamış olduğumuz Bilgisayar BIOS Ayarları Neden Sıfırlanır? adlı makalemiz de ilginizi çekebilir!