Kapat
Reklam Alanı
Uzay Bilimi 895 0

Güneş Tutulması Nedir? Nasıl Gerçekleşir?

Güneş tutulması en basit haliyle Ay’ın yörünge hareketi sırasında Güneş ve Dünya ile arasına girmesi sonucu oluşan gök olayına denir. Ay bu yörünge hareketi sırasında Güneşi kısmen ya da tamamen kapatır. Tutulmanın gerçekleşebilmesi için Ay’ın yeniay evresinde ve Güneş ile kavuşum halinde olması gerekir. Ay ve Dünya’nın yörünge düzlemleri arasında beş derecelik bir farkın bulunması yüzünden Ay her seferinde Güneş’in tam önünden geçemez. 

Güneş Tutulması Çeşitleri

Tam Güneş tutulması Ay’ın Güneş’in tamamını örtmesiyle oluşur. Tam tutulma Dünya’nın her yerinden aynı şekilde gözlenemez, Dünya üzerindeki dar bir koridordan görünebilir. Tutulmaya ancak tutulma tamamen gerçekleştiğinde çıplak gözle bakılabilir, geri kalan zamanlar tutulmaya korunmasız bir şekilde bakmak tavsiye edilmez. Dürbün ya da teleskopla gözlemlenebilir.

Halkalı Güneş tutulmasının oluşması için Güneş ve Ay’ın belli bir yörüngede olmaları gerekir. Ay Dünya’ya uzak ve Dünya Güneş’e yakın olduğunda Ay Güneş’i tam olarak örtemez. Bu durum tutulma esnasında Ay’ın etrafında ışıktan bir halka oluşmasını sağlar. 

Hibrit Güneş tutulmaları oldukça ender zamanlarda gerçekleşir. Güneş tutulmasının Dünya’nın farklı yerlerinde farklı şekillerde gözlenmesine denir. Dünya’nın bazı kısımlarında tam tutulma gözlemlenirken bazı kısımlarında halkalı tutulmalar gözlemlenir. 

Parçalı Güneş tutulması Ay’ın Güneş’i kısmi bir şekilde örtmesiyle oluşur. Bütün halkalı ve tam tutulmalar parçalı tutulma şeklinde başlar ve tam kavuşum gerçekleştikten sonra gene parçalı tutulma şeklinde sona erer. 

Sizler için hazırlamış olduğumuz Uzay İstasyonu Nedir? Nasıl Gelişmiştir? adlı makalemiz de ilginizi çekebilir!

Ufuk Parlayan {Ufuk Parlayan}

2001 Yalova doğumluyum. Yalova Şehit Sercan Yazar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bilişim teknolojileri mezunuyum. Projelerimi kurmuş olduğum bu siteden paylaşıp siz okuyucularıma sunacağım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.